DHPA en ICTRecht lanceren standaard bewerkersovereenkomst voor hosters

Standaard bewerkersovereenkomst zorgt voor balans tussen belangen van klanten en hosters

18 DECEMBER 2015, LEIDSCHENDAM
Samenvatting
De Dutch Hosting Provider Association (DHPA), de branchevereniging voor Nederlandse hosting- en cloud providers, lanceert naar aanleiding van de nieuwe meldplicht datalekken die vanaf 1 januari 2016 van kracht zal worden een nieuwe standaard bewerkersovereenkomst voor hosters. Deze bewerkersovereenkomst is in nauwe samenwerking met DHPA partner ICTRecht tot stand gekomen, met als doel om hosting providers in staat te stellen duidelijke afspraken te maken met klanten over verantwoordelijkheden rond het verwerken van persoonsgegevens.

Leidschendam, 18 december 2015 - De Dutch Hosting Provider Association (DHPA), de branchevereniging voor Nederlandse hosting- en cloud providers, lanceert naar aanleiding van de nieuwe meldplicht datalekken die vanaf 1 januari 2016 van kracht zal worden een nieuwe standaard bewerkersovereenkomst voor hosters. Deze bewerkersovereenkomst is in nauwe samenwerking met DHPA partner ICTRecht tot stand gekomen, met als doel om hosting providers in staat te stellen duidelijke afspraken te maken met klanten over verantwoordelijkheden rond het verwerken van persoonsgegevens.

Meldplicht datalekken
Op 1 januari 2016 treedt de meldplicht datalekken in werking. Partijen die persoonsgegevens opslaan of bewerken, waaronder hosting- en cloud providers, zullen onder deze meldplicht gaan vallen. De meldplicht zal gehandhaafd gaan worden door het College bescherming persoonsgegevens (CBP, van 1 januari Autoriteit persoonsgegevens) waarbij ook het opleggen van forse boetes tot de mogelijkheden zal behoren. Veel hosting- en cloud providers slaan persoonsgegevens op die door hun klanten verzameld zijn. Als de gegevens onverhoopt lekken, is het vaak onduidelijk welke partij verantwoordelijk is. Reden voor de DHPA om haar deelnemers de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van een standaard bewerkersovereenkomst zodat een balans tussen de rechten en plichten van zowel de hosting- of cloud provider en de klant gewaarborgd wordt.

Balans tussen belangen van klanten en hosters
Juridisch adviesbureau ICTRecht heeft daarom voor de DHPA een nieuwe standaard bewerkersovereenkomst opgesteld. De nieuwe overeenkomst zorgt voor een goede balans tussen de belangen van zowel klanten als hosters en zet de verantwoordelijkheden van beide partijen uiteen. Voor hosters betekent dit onder andere dat zij technische maatregelen nemen rond de beveiliging van hun systemen en netwerken, iets wat klanten kunnen toetsen met behulp van audits. Daarnaast beloven hosters bij hun klanten melding te maken indien datalekken onverhoopt optreden. De overeenkomst geeft hiermee niet alleen klanten, maar ook hosters duidelijkheid en zekerheid.


Over DHPA
De stichting DHPA is een samenwerking van marktleidende hosting- en cloud providers en hun marktleidende leveranciers. DHPA vertegenwoordigt een sector die in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een factor die van belang is voor de gehele economie.

W: https://www.dhpa.nl/
E: pr@dhpa.nl
T: @stichtingDHPA

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten