Brexit geeft digitale mainport van Nederland enorme kans

07 JULI 2016, OUDERKERK AAN DE AMSTEL
Samenvatting
De Brexit geeft Nederland een enorme kans voor de sterke en stormachtig groeiende digitale mainport. Deze Digital Gateway to Europe trekt al tech bedrijven vanuit de hele wereld naar Nederland om hun data te distribueren en zij zullen met de onzekerheid die nu in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, eerder voor Nederlandse datacenters en internet exchanges gaan kiezen. Dat stelt Digital Gateway to Europe, die de kracht van de Nederlandse digitale sector in binnen- en buitenland over het voetlicht brengt. Door de Brexit is er een kans voor Nederland ontstaan om nog harder door te groeien.

Ouderkerk aan de Amstel, 7 juli 2016 - De Brexit geeft Nederland een enorme kans voor de sterke en stormachtig groeiende digitale mainport. Deze Digital Gateway to Europe trekt al tech bedrijven vanuit de hele wereld naar Nederland om hun data te distribueren en zij zullen met de onzekerheid die nu in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, eerder voor Nederlandse datacenters en internet exchanges gaan kiezen. Dat stelt Digital Gateway to Europe, die de kracht van de Nederlandse digitale sector in binnen- en buitenland over het voetlicht brengt. Door de Brexit is er een kans voor Nederland ontstaan om nog harder door te groeien.

De Digital Gateway to Europe is de digitale mainport die qua impact te vergelijken is met bestaande Nederlandse internationale hubs zoals de haven van Rotterdam en vliegveld Schiphol. Nederland trekt als Digital Gateway to Europe veel internationale investeerders aan. Met recht een topsector alleen dan zonder officiële status en ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Deze mainport is gecentreerd rond de regio Amsterdam. Daar staan de grote internet exchanges, liggen internationale data verbindingen en dat komt allemaal samen in datacenters. Onderzoek toont aan dat 64% van alle Nederlandse datacenters daar staat. Deze datacentersector heeft een gemiddelde groei van 15% per jaar.

Kansen door Brexit

Door de Brexit is er onzekerheid ontstaan en daar houdt geen enkel (tech)bedrijf van dat overweegt om te investeren of al investeringen gedaan heeft. De kans is dus zeer reëel dat zij uitwijken naar Nederland. Voor Nederland zijn er meerdere redenen om deze kans met beide handen aan te grijpen. Drie belangrijke uitgelicht:

De digitale sector heeft een enorm tekort aan goed geschoolde arbeidskrachten. Toegang tot talent van buiten is essentieel om door te kunnen groeien. Zowel voor een mainport, datacenter, cloud sector als voor de start-up sector. Nu het Verenigd Koninkrijk er voor heeft gekozen uit de EU te gaan, zal dit effecten hebben op de groei in Engeland omdat het moeilijker wordt om aan goed geschoold personeel te komen. Nederland wordt daardoor aantrekkelijker als plek om te werken en te leven voor dit segment van de Europese arbeidsmarkt.

Een grote kracht van de EU is de gelijkschakeling van privacy regelingen en verdragen worden in de gehele EU gelijk. Voor bedrijven die in Europa zaken willen doen, zijn de EU regels hierin leidend. De EU heeft ook de mankracht en organisatie om die te beheren en aan te passen. Het VK heeft dit niet en nu ze uit de EU stappen, betekent dat dat ze volgend zullen worden en niet zo snel kunnen inspelen op veranderingen.

Toegang tot de EU (‘single’) markt is het belangrijkste wat internationale tech bedrijven zoeken. Om op deze interne markt zonder meer online diensten te verkopen, digitale verkoop, is een harde eis dat men gevestigd moet zijn in een van de 27 lidstaten. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen om vanuit Verenigd Koninkrijk te verhuizen, zeker nu Europese leiders hebben aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk er niet vanuit kan gaan dat zij in dezelfde mate toegang houden tot de interne markt.

Een kans die Nederland moet verzilveren

Uit de geschiedenis kunnen we opmaken dat goede infrastructuren altijd katalysatoren zijn geweest van economische groei en welvarendheid. De digitale infrastructuur sector is daarom de sector van de toekomst. Nu worden de contouren zichtbaar waar die zich concentreert.

Het ondersteunen van onze sector helpt Nederland verder te groeien. Nederland zit in een kopgroep maar concurrerende landen zetten hier veel zwaarder op in. De Brexit is daarom een extra reden om nú te handelen.


Over Digital Gateway to Europe

De Digitial Gateway to Europe is de digitale mainport van Europa. Bestaande uit datacenters, cloud bedrijven, internet exchanges en backbone providers is het de snelst groeiende mainport van Nederland en is gecentreerd rond de metro regio Amsterdam.

We lopen met deze mainport voorop in de wereld, groeien het hardst in Europa en hebben hier als Nederland dus goud in handen.

Als Digital Gateway to Europe zijn we de officiële organisatie voor het promoten van de digitale mainport: we maken informatie toegankelijk, brengen de sector samen, halen buitenlandse bedrijven naar Nederland en helpen Nederlandse bedrijven uit de sector te groeien over de landsgrenzen.

We zijn een onafhankelijke organisatie ontstaan uit de sector, voor de sector. Met steun van organisaties en bedrijven uit de digitale infrastructuur en van de overheid, met als doel deze sector zo goed mogelijk te laten groeien.

www.digitalgateway.nl
T: 0031650439288
@DGWEU

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten