Met nieuw datacenter van Alticom in Friesland is Dutch Datacenter Association landelijk vertegenwoordigd

05 OKTOBER 2016, AMSTERDAM
Samenvatting
Met de opening van een nieuw Alticom datacenter in de mediatoren van Spannenburg (gemeente Tjerkgaast) op 3 november aanstaande, is de Dutch Datacenter Association voor het eerst in alle Nederlandse provincies vertegenwoordigd. De toren, die in de wijde omgeving zichtbaar is, zal met deze nieuwe toepassing haar traditionele rol als communicatiehub verder uitbreiden. Alticom partner ViaData, de Friese IT specialist, zal de operationele werkzaamheden verzorgen.

De mediatoren van Spannenburg (gemeente Tjerkgaast) staat er al sinds 1972, en op 3 november 2016 krijgt hij een extra rol: Dutch Datacenter Association (DDA) deelnemer Alticom opent er op die datum een nieuw datacenter. De toren, die in de wijde omgeving zichtbaar is, zal met deze nieuwe toepassing haar traditionele rol als communicatiehub verder uitbreiden. Alticom partner ViaData, de Friese IT specialist, zal de operationele werkzaamheden verzorgen. Voortaan kunnen bedrijven en organisaties in de ViaData Toren op een veilige en groene manier hun data opslaan. De toren is bovendien maar liefst 118 meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk in Friesland.

Voor de DDA betekent dit dat zij nu in alle provincies van Nederland vertegenwoordigd is. “De opening van dit datacenter van Alticom en ViaData onderstreept dat de vraag naar datacenters landsbreed is”, aldus Stijn Grove, directeur van de DDA. “Dit is iets wat wij al langer voorzien: de vraag naar hoogwaardige datacenters waar bedrijven en organisaties met vertrouwen hun IT kunnen onderbrengen, is bijna niet te stuiten. Alticom en ViaData voldoen dan ook aan een groeiende vraag naar hoogwaardige, regionale datacenters. De mediatoren van Spannenburg is een zeer geschikte locatie hiervoor. En het is ook een mooie bevestiging van wat wij als DDA voor ogen hebben: we willen alle hoogwaardige datacenters in Nederland zowel een regionaal, nationaal als internationaal platform bieden waarop we samen met elkaar sterker kunnen staan. Friesland mag daarbij absoluut niet ontbreken.”

Een goede datacenter infrastructuur is voor alle Nederlandse provincies van belang. Want samen maken zij deel uit van de Digital Gateway to Europe die Nederland is. Grove: “Om ook in de toekomst onze leidende positie als datahub van Europa en de wereld te kunnen vasthouden, moeten in heel Nederland hoogwaardige datacenters staan. De distributie van data is niet plaatsgebonden en het zou een gemiste kans zijn als regio’s buiten de Metropool Regio Amsterdam wat dat betreft achter zouden blijven. We hebben elkaar nodig en we moeten met elkaar bijdragen aan het verdienvermogen van het Nederland van de toekomst. Alticom en ViaData nemen daarvoor in Friesland nu een belangrijke stap.”

Daar komt nog bij dat met de groei van Internet of Things (IoT), volgens Gartner worden de komende jaren 5,5 miljoen devices wereldwijd per dag aangesloten op IoT, regionale datacenters ook op dat vlak een belangrijke rol gaan spelen. Grove daarover: “Als straks in het hele land alle denkbare devices en nog veel meer op IoT aangesloten zijn, gaat het regionale datacenter nog meer een sleutelrol spelen dan nu het geval is. IoT zal leiden tot nieuwe businessmodellen en nieuwe inzichten. Korte lijnen blijven dan essentieel: bedrijven en (overheids)organisaties zullen de data die zij verzamelen en analyseren graag in de eigen regio willen huisvesten. Oók daarom is het van groot belang dat Alticom en ViaData op 3 november aanstaande hun unieke gesitueerde datacenter openen.”

De komende tijd zal de ViaData Toren het regionale bedrijfsleven bedienen. De verwachting is dat de vraag naar ruimte in het datacenter groot zal zijn.


Over DDA
Dutch Datacenter Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland. DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving.

DDA verwoordt standpunten van de industrie met betrekking tot regelgeving en beleidskwesties. Het toont leiderschap door leden te faciliteren en te stimuleren tot operationele verbetering in de vorm van ‘best practices’. DDA bevordert onderwijs en levert een bijdrage aan technische normen waarmee de datacenter sector zich in Nederland en daarbuiten verder kan onderscheiden.

De Dutch Datacenter Association is één van de oprichters van de koepel Digitale Infrastructuur Nederland, DINL. Samen met AMS-IX, DHPA, ISPConnect, SIDN, NLnet, SURFnet, VvR, Nederland ICT en partner Rabobank verenigt het de organisaties die het internet mogelijk maken in Nederland. DDA werkt daarnaast actief samen met marktpartijen, overheid en andere belangenorganisaties.

Over Alticom Datacenters
Alticom is eigenaar van 24 hoge mediatorens en 7 lagere masten in Nederland die samen een belangrijk deel van de Nederlandse omroep- en telecommunicatie-infrastructuur vormen. Sinds 2009 biedt het bedrijf datacenter housing diensten vanuit de mediatorens. Alticom is opgericht in 2007 en bestaat uit een team van 20 medewerkers.

Over ViaData Automatisering
ViaData Automatisering is specialist in het ontwerpen, leveren, implementeren en beheren van ICT oplossingen. Door automatisering slim in te zetten verlopen uw bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever, waardoor u bespaart op operationele kosten. Met onze expertise kunnen wij u helpen bij het realiseren van uw doelstellingen. Wat voor uw organisatie de optimale automatiseringsoplossing is, bekijken we graag samen met u.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten