Beleidsmakers bereiden regio voor op groei digitale sector

07 NOVEMBER 2017
Samenvatting
Regionale datacenters zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om goed op de toenemende vraag naar IT-outsourcing in te spelen. Hoe kunnen beleidsmakers zich voorbereiden op de groei van deze jonge digitale sector in hun regio? Deze vraag zal worden behandeld tijdens de Datacenter Masterclass voor beleidsmakers op 30 november, georganiseerd door de Dutch Data Center Association (DDA), Provincie Noord-Holland (pNH), Amsterdam Economic Board (AEB), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en AMS-IX.

Nederland is de trotse, op een na grootste datacenter hub ter wereld met een jaarlijkse groei van 15%. Met name regionale datacenters zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om goed op die toenemende vraag naar IT-outsourcing in te spelen. Hoe kunnen beleidsmakers zich voorbereiden op de groei van deze jonge digitale sector in hun regio? Deze vraag zal worden behandeld tijdens de Datacenter Masterclass voor beleidsmakers op 30 november, georganiseerd door de Dutch Data Center Association (DDA), Provincie Noord-Holland (pNH), Amsterdam Economic Board (AEB), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en AMS-IX.

Alles wat online gebeurt, staat in een datacenter
Datacenters vormen het nieuwe fundament van de digitale economie en zijn daarmee onmisbaar voor (regionale) economische groei. Stijn Grove, directeur van de DDA: "Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alle digitale diensten zoals cloud, mobiele apps en hosting diensten staan binnen de muren van een datacenter. De groeiende populariteit van deze diensten heeft een heuse data explosie tot gevolg." Die explosie van data heeft ertoe geleid dat de datacenter branche de afgelopen vijf jaar in omvang is verdubbeld, met een zeer gunstig effect op de economie en werkgelegenheid.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Om een klimaat te waarborgen waarin de datacenter sector kan blijven groeien, is een goed doordachte regioplanning onmisbaar. Om deze reden is het optimaliseren van de digitale infrastructuur één van de thema’s van het Uitvoeringsprogramma van de Ruimtelijke Economische Ontwikkelstrategie (REOS). REOS is een programma van drie ministeries, vijf provincies, vijf gemeenten en vier economic boards dat zich richt op het verbinden van markten, stedelijke regio’s en netwerken om zo kennis, voorzieningen en faciliteiten te optimaliseren. Wat betreft datacenters, de parkeergarages van de digitale infrastructuur, begint dit met het delen van kennis over het hoe en wat van datacenters, het belang van de vestiging van een datacenter in de regio en de benodigde voorbereiding hiervoor.

Masterclass voor beleidsmakers
Om beleidsmakers van de juiste kennis en handvatten te voorzien, wordt speciaal voor deze doelgroep op 30 november een Masterclass georganiseerd met als thema: "Datacenters - Digitaal fundament van elke stad". Beleidsmakers op het vlak van infrastructuur en energie, ruimtelijke planning, economie en duurzaamheid kunnen hier kennis opdoen over de laatste ontwikkelingen rond datacenters. Naast de presentaties gaan de aanwezigen ook zelf aan de slag met een concrete casus van een overheidsorganisatie die met de vestiging van een datacenter te maken heeft gehad.

Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden door deze link te volgen. Er is een maximaal aantal deelnemers dus wees er snel bij!

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen met:

Eline Stuivenwold
Dutch Data Center Association
0653272034 / eline@dutchdatacenters.nl
www.dutchdatacenters.nl

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten