Nieuwe high performance datacenter oplossing voor IoT, blockchain en AI.

266214 datacenter 3 fab220 large 1511860613

“Deze auto wordt bestuurd vanuit Groningen.”

Kees Loer, Zentrys

Nog niet zo lang geleden was supercomputing alleen weggelegd voor universiteiten, onderzoeksinstellingen en grote multinationals. Maar nu toepassingen van artificial intelligence, en AI en Internet of Things volwassen worden, groeit de vraag naar gebundelde, grootschalige rekenkracht snel. De verwachting is dat in 2020 de markt voor High Performance Computing (HPC) wereldwijd meer dan 20 miljard dollar zal bedragen.

TCN’s Data Hotel Groningen herbergt als eerste datacenter in Nederland de High Performance Computing – Colocation (HPCC) oplossing die is ontwikkeld door de Groningse bedrijven Zentrys en Duocast. De ruimte voor HPC is specifiek ontworpen voor klanten die aan gangbare off-the-shelf servers en facilitaire systemen niet voldoende hebben. Zij hebben behoefte aan grotere dan gebruikelijke vermogens-, koelings- en IT-vraagstuk oplossingen. Om die reden wordt de HPCC suite ingericht met racks conform Open Compute standaarden. In principe kunnen afnemers binnen een dag gebruik maken van HPC als zij dat wensen.

Zelfrijdende auto's

HPCC brengt toepassingen als de zelfrijdende auto snel dichterbij. Enerzijds is voor autonoom rijdende auto’s veel rekenkracht nodig, anderzijds moet die rekenkracht zich niet te ver van de auto’s bevinden (edge). Net als bij andere IoT toepassingen is colocatie, in dit geval van HPC, daarom een uitgelezen oplossing. Kees Loer, mede-oprichter van Zentrys, zegt hierover: “Tesla, BMW, Volkswagen, maar ook andere autofabrikanten zijn heel ver met zelfrijdende auto’s en hebben over de hele wereld locaties nodig voor de bijbehorende servers. Binnenkort hopen we stickers uit te kunnen delen met de tekst: deze auto wordt bestuurd vanuit Groningen.” Met de komst van HPCC is het mogelijk voor bijvoorbeeld autofabrikanten om capaciteit af te nemen in Data Hotel Groningen die exact naar wens wordt ingericht en indien nodig beheert.

Blockchain

HPCC biedt ook voor blockchain toepassingen mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld miners van crypto valuta. Fabian Labohm, mede-eigenaar van Duocast, legt uit: “Blockchain staat in de kinderschoenen, maar het zou dé grote ontwikkeling kunnen worden na de komst van internet. De apparatuur vraagt vaak extreem veel vermogen in verhouding tot het volume en mogelijk zelfs andere koelingsoplossingen. In de HPCC wordt naast luchtkoeling als alternatief waterkoeling aangeboden die direct op de servers kan worden toegepast. Voordeel van deze toepassingen is dat de energiekosten in het datacenter, door de hoge efficiëntie, slechts een fractie zijn van wat je op kantoor, op de universiteit, het ziekenhuis of thuis betaalt.”

Samenwerking

De bedrijven, die beiden in Groningen hun thuisbasis hebben, vullen elkaar goed aan als het om skills gaat. Zentrys is gespecialiseerd in ontwerp, bouw en whitelabel management van data centers en Duocast juist in de IT- en netwerkkant. Het Data Hotel van TCN is uitermate flexibel voor dit type toepassingen door de aanwezigheid van meer dan 10 MW opgesteld vermogen en koeling.

---

Over Duocast

Duocast is een van de grootste aanbieders van hoogwaardige housing en hosting diensten in Noord-Nederland, maar met een landelijke bereik. Sinds de oprichting in 2004 is een uitgebreid dienstenpakket ontwikkeld: fysieke housing tot een volledig geïntegreerde cloud-omgeving behoort tot de mogelijkheden. Door het brede dienstenpakket is er voor kleine tot grote klanten een oplossing te vinden.

Over Zentrys

Zentrys focust zich op het ontwerp, de ontwikkeling, het management en de verbetering van data centers en andere bedrijfskritische infrastructuren. De nadruk ligt hierbij op toekomst-bestendige oplossingen, die de levenscyclus van het data center velengen. Zentrys is opgericht in Groningen, maar heeft inmiddels teams in Nederland, Ierland en Duitsland.

Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten