Datacenter & Restwarmte rapport laat mogelijkheden voor datacenter restwarmte in Nederland zien

Het is geen geheim dat het gebruik van digitale diensten blijft groeien, met als gevolg een stijgende behoefte aan opslag en verwerking van data. Datacenters spelen hierin een cruciale rol als fundament voor onze digitale economie en samenleving. Alles wat online gebeurt staat of komt immers uit een datacenter. Aangezien bijna alle stroom die datacenters gebruiken wordt omgezet in warmte besloot de Nederlandse datacenter sector begin 2017 deze restwarmte gratis aan te bieden aan Nederland. Een enorme hoeveelheid warmte dus die gebruikt kan worden om Nederland duurzamer te maken. En om te helpen met de grootste uitdaging van deze eeuw: de energietransitie.

Met dit ‘Datacenter & Restwarmte’ rapport wil brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) met hulp van stadswarmte-expert Greenvis Energy Solutions meer inzicht geven waar we de transitie kunnen versnellen.

Datacenter sector wil duurzaam groeien

De datacenter branche wordt geconfronteerd met een enorme, continue groei van digitale diensten en cloud services. Daardoor groeit ook de datacenter sector jaar op jaar. Elke vier jaar verdubbelt de sector zelfs in grootte. Dus ondanks dat de datacenter sector een relatief jonge sector is, is het nu al een onmisbaar fundament van de digitale economie. Maar als de branche op deze snelheid verder wil groeien, dan kan dat alleen op duurzame wijze om langetermijninvesteringen veilig te stellen.

Stijn Grove, directeur DDA: “Sinds de oprichting van de Dutch Data Center Association behoren duurzaamheid en energie tot onze kernthema’s. Met onze deelnemers, die zo’n 90% van alle datacenter capaciteit in Nederland vertegenwoordigen, en bijna 30 partners, nemen we gerichte acties om zoveel mogelijk effect op dit onderwerp te genereren.”

“Met het oog op deze missie hebben we daarom begin 2017 als sector onze restwarmte gratis aangeboden aan Nederland. Inmiddels zijn we ook actief in diverse projecten in heel Nederland om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers. Want een circulaire samenleving bereik je samen.”

Rapport Datacenter & Restwarmte

De duurzame transitie gaat niet zomaar: dit is alleen bereiken door samen te werken, doelen te stellen en concrete stappen te nemen. Het rapport ‘Datacenter & Restwarmte’ geeft een overzicht van de mogelijkheden van en behoeften aan datacenter restwarmte, de informatie die hierover beschikbaar is en de partijen die hier een een rol in kunnen spelen. Kortom: werken aan een toekomst waarin de IT-sector en de duurzame warmtesector elkaars groei versnellen.

Het rapport sluit af met aanbevelingen aan de overheid. Grove: “Laten we tempo maken en als Nederland voorop gaan lopen. Er is dringend behoefte aan duidelijkheid, regie en een centraal plan. We moeten de lat hoog leggen, willen we Nederland leefbaar houden voor volgende generaties. Hergebruik is key. Want energie is veel te waardevol om maar één keer te gebruiken!”

Het rapport ‘Datacenter & Restwarmte’ is vanaf vandaag vrij te downloaden op de website van DDA

Over DDA

De Dutch Data Center Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, fundament van de digitale economie. DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving.

Wij verwoorden standpunten van de industrie met betrekking tot regelgeving en beleidskwesties. Het toont leiderschap door leden te faciliteren en te stimuleren tot operationele verbetering in de vorm van ‘best practices’. DDA bevordert onderwijs en levert een bijdrage aan technische normen waarmee de datacenter industrie zich in Nederland en daarbuiten verder kan onderscheiden.

De Dutch Data Center Association is één van de oprichters van de koepel Digitale Infrastructuur Nederland, DINL. Deze koepel verenigt de organisaties die de digitale infrastructuur mogelijk maken in Nederland. Ook werken wij intensief samen met Digital Gateway to Europe, de organisatie ter promotie van de digitale mainport van Nederland. Tenslotte werken wij actief samen met marktpartijen, overheid en andere belangenorganisaties.

Over Greenvis

Greenvis is een jong Nederlands adviesbureau, expert in energievraagstukken op gebiedsniveau. Vanaf de start, in 2011, is de focus volledig op stadswarmte- en gerelateerde projecten geweest waardoor Greenvis door vele partijen gezien wordt als de expert in stadswarmte. De laatste jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld richting bredere procesmatige begeleiding van trajecten en het oppakken van energievraagstukken op gebiedsniveau.

Greenvis bestaat uit een aantal vaste medewerkers aangevuld met flexibele krachten, welke op projectbasis worden ingezet. Deze flexibele structuur zorgt voor continuïteit en de benodigde capaciteit en expertise voor verschillende projecten. Greenvis heeft een breed netwerk, met topspecialisten op het gebied van ontwerp, engineering, aanleg, exploitatie en onderhoud van collectieve energiesystemen.

Greenvis levert haar product en diensten voornamelijk aan energiebedrijven, projectontwikkelaars, gemeenten en aannemers.

Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten