299172 themetis%20%28cloud%20%26%20hosting%29 6e62f4 large 1545064026

Nederlandse markt voor cloud en hosting services groeit 5 keer sneller dan totale IT markt

De Nederlandse markt voor cloud en hosting services groeit veel sneller dan de IT markt zelf. Het gebruik van cloud gebaseerde diensten op het gebied van applicatiehosting, webhosting, serverplatformen maar ook opslag, backup, security en werkplekautomatisering groeit in Nederland 5 keer zo snel ten opzichte van de totale IT markt. Dit is één van de opvallende resultaten van een studie naar de markt voor cloud en hosting diensten uitgevoerd door DHPA kennispartner en onderzoeksbureau The METISfiles. Analist Pim Bilderbeek presenteerde vorige week de resultaten tijdens een netwerkbijeenkomst van DHPA.

Het onderzoeksbureau becijfert dat de totale markt voor aan Informatie Technologie gerelateerde bestedingen in Nederland in 2017 zo’n 33,6 miljard Euro groot was en de prognose voor 2018 toont een groei naar 34,5 miljard Euro. Het deel voor cloud en hosting services bedraagt in 2017 met circa 2 miljard euro 7% en groeit zeer snel.

De sector voor cloud en hosting service providers kent een zeer groot aantal meest kleinere bedrijven. Bij de naar schatting 4900 bedrijven die hierin actief of op dit gebied ook activiteiten hebben zijn 13.000 mensen werkzaam.

In een marktsector die zeer snel in ontwikkeling is spelen internationale investeringen, internationale expansie, schaalvergroting en consolidatie een dominante rol. En is er een structurele verandering waarneembaar in dienstenportfolio en marktbenadering, aldus Bilderbeek. Het toekomstperspectief dat hij schetste is dat de lokale en internationale vraag naar cloud & hosting diensten onveranderd hoog zal blijven. Er is wel een verschuiving bij de aanbieders waarneembaar en te verwachten. Die bestaat uit een verandering van focus van services aanbieden vanaf de eigen infrastructuur van de provider naar het beheren van infrastructuur en omgevingen van derden.

________________________________________________

Over The METISfiles

The METISfiles is een ICT marktonderzoek- en adviesbureau gericht op het oplossen van strategische issues voor het management. Met regelmaat publiceert The METISfiles onderzoek over de cloud- en hosting sector in Nederland, maar ook daarbuiten. Ook treedt zij op als spreker op nationale en internationale events, waaronder recent op de DHPA Network meeting. The METISfiles is opgericht door Pim Bilderbeek, Simone de Bruin en Marcel Warmerdam, allen met jarenlange onderzoekservaring bij internationale marktonderzoek bureaus.

Over DHPA, Trusted Cloud Experts

De stichting DHPA vertegenwoordigt met meer dan 30 marktleidende deelnemers en enkele tientallen A-merk leveranciers van technologie en diensten het topsegment van de Nederlandse cloud- en hosting sector. DHPA-deelnemers onderscheiden zich door professionaliteit, kwaliteit en grote aandacht voor informatiebeveiliging. Zij nemen samen een aanzienlijk deel van de omzet in cloud en (managed) hosting in Nederland voor hun rekening.  DHPA zet met haar code of conduct de toon voor professioneel, integer en ethisch handelen. DHPA-deelnemers zijn daarmee een voorbeeld voor de gehele online sector als het gaat om leveren van kwalitatief hoogwaardige diensten.

INFORMATIE EN CONTACT (niet voor publicatie)

DHPA, Trusted Cloud Experts

Ruud Alaerds  - Directeur DHPADHPA - Dutch Hosting Provider AssociationOvergoo 13 / Postbus 262 | 2260 AG | LeidschendamT:  +31 70 762 1070 |  M: +31 6 3486 1667

r.alaerds@dhpa.nl  | www.dhpa.nl | @stichtingdhpa

The METISfiles

Pim Bilderbeek: Partner and Principal Analyst. Pim is leading the METISfiles Elastic Enterprise research theme. Before establishing the METISfiles, Pim was Vice President European Telecommunications Consulting at research firm IDC. Pim also worked for TNO as senior business consultant and as independent consultant at bilderbeek consulting.

M: +31 (0)6 53 902 852

E: pim@themetisfiles.com

Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten