254781 datacenter 762eab large 1501738561

Datacenters bieden kijkje achter de schermen van het internet

Datacenters openen hun deuren op 11 juni tijdens Nationale Datacenter Dag

Amsterdam, 14 mei 2019 – Nederlanders zijn fervente bezoekers van datacenters. Per persoon 'bezoeken' we er meerdere, en dat duizenden keren per dag. Virtueel bezoek welteverstaan: de meeste mensen zijn er nog nooit écht binnen geweest. Op dinsdag 11 juni is krijgt iedereen de kans om eens een kijkje te nemen in een datacenter, en krijgt daarmee letterlijk een kijkje achter de schermen van het internet. Tijdens de vijfde editie van de Nationale Datacenter Dag, georganiseerd door de Dutch Data Center Association (DDA), openen verschillende datacenters hun deuren voor geïnteresseerden.

 

Datacenters huisvesten een brede waaier aan digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament voor onze digitale economie en van het internet. In deze gebouwen vol servers staan video’s en andere bestanden opgeslagen, draait belangrijke software en wordt data uitgewisseld tussen verschillende netwerken. Datacenters spelen daarmee een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie.

Toch weten veel mensen weinig over hoe het internet eigenlijk in elkaar zit en hoe datacenters ervoor zorgen dat iedereen altijd gebruik kan maken van online diensten. De Nationale Datacenter Dag biedt de kans om dat met eigen ogen te aanschouwen.

Uitreiking rapport State of the Dutch Data Centers 2019

Op de Nationale Datacenter Dag 2019 zal de DDA tevens het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Centers’ rapport presenteren. Dit rapport kwantificeert de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse datacenter-industrie en legt daarnaast het belang van datacenters voor de digitale economie uit. Een kwart van ons BNP komt voort uit deze groeiende digitale industrie, en de datacentersector creëert inmiddels zo’n 12.500 banen.

De uitreiking van het ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ rapport vindt plaats bij DDA-deelnemer Systemec in Venlo. Plv. Gouverneur van de Koning in Limburg, G.P.J. Koopmans, zal daar de eerste versie van het rapport in ontvangst nemen uit handen van Stijn Grove, directeur van de DDA en Jos Derkx, algemeen directeur bij Systemec. Met deze overhandiging wordt het startsein gegeven voor de Nationale Datacenter Dag 2019.

Deelnemende datacenters: waar kun je heen?

Een groot aantal datacenters doet mee aan de Nationale Datacenter Dag. Woon je in de provincie Gelderland, dan kun je op bezoek bij BIT en ITB2. In Delft opent The Data Center Group haar deuren, en in Meppel en Dronten bezoek je de datacenters van Serverius. Het datacenter van Previder is te vinden in Hengelo (Overijssel) en het datacenter Engie staat bij Maastricht-Airport.Noord-Brabanders kunnen terecht bij Interconnect en bij Dataplace, waarvan de laatste ook de deuren van hun datacenters in Rotterdam, Utrecht en Arnhem opent. In Amsterdam kun je in   Schiphol-Rijk naar het maincubes datacenter, of naar Digital Realty op Science Park. In de provincie Leeuwarden is Datacenter Fryslan geopend en in Groningen openen Datacenter Groningen en Bytesnet hun deuren. De locatie van Bytesnet in Rotterdam is ook te bezoeken op 11 juni, net als het Rotterdamse SmartDC.

Ga voor meer informatie, aanmelding en de actuele lijst van deelnemende datacenters naar www.dutchdatacenters.nl/dc-dag

___________

Over de Dutch Data Center Association

Dutch Data Center Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, fundament van de digitale economie. Wij verbinden inmiddels 90% van de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving.

Wij verwoorden de standpunten van de industrie met betrekking tot regelgeving en beleidskwesties en werken daarin in een zo’n breed mogelijke coalitie.  De DDA heeft drie focusgebieden: Energie & Duurzaamheid, Onderwijs & Werkgelegenheid en Digitale Economie & Mainport.

We zetten ons in op het verbeteren en vergroenen van onze stroomvoorziening en we zijn actief op het gebied van duurzaamheid, met name op het hergebruik van datacenter restwarmte. In goede samenwerking met het onderwijs enthousiasmeren we leerlingen om voor deze industrie te kiezen. Tot slot promoten we onze industrie middels events en publicaties in binnen- en buitenland, en onze positie als Digital Gateway to Europe als digitale mainport.

Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten