Tilburg Fiber Exchange nieuw knooppunt voor connectiviteit in Noord-Brabant

Op woensdag 26 juni werd op feestelijke wijze de Tilburg Fiber Exchange (TiFX) officieel in gebruik genomen. Ruim 60 geïnteresseerden woonden de opening bij. De exchange is het primaire knooppunt voor glasvezelconnectiviteit in midden Noord-Brabant. Daarnaast zijn ook grote landelijke netwerken aangesloten, zodat organisaties uit de regio goed zijn ontsloten. Verschillende instellingen in de regio maken al van de TiFX gebruik als platform voor connectiviteit tussen eigen vestigingen en vestigingen buiten de eigen organisatie. Door de open aard van het platform kunnen zowel dienstenaanbieders, netwerken als afnemers erop koppelen en met elkaar verbinden.

Mijlpaal voor de regio

"De opening van TiFX is een belangrijke mijlpaal voor de regio", benadrukt Oscar Dusschooten, wethouder van de gemeente Tilburg. "De Fiber Exchange maakt betere verbindingen met de regio Midden-Brabant mogelijk. Maar waar we het meest trots op zijn, is dat de Tilburg Fiber Exchange in de toekomst nieuwe zorgdiensten mogelijk maakt, waardoor mensen thuis de zorg vanuit het ziekenhuis kunnen krijgen door bijvoorbeeld monitoring en diagnose op afstand."

 

De TiFX gaat een grote rol spelen in de connectiviteit in het midden van Noord-Brabant en zal op termijn dezelfde rol krijgen voor westelijk Noord-Brabant als onderdeel van de zogenaamde BrabantRing. Dit project bestaat uit meerdere glasvezelringen in de provincie die moeten zorgen voor glasvezelconnectiviteit in de vijf grootste steden van Noord-Brabant. Op termijn worden meer steden en uiteindelijk alle 52 gemeenten in de provincie op de BrabantRing aangesloten.

Intensief traject

De TiFX is het eerste tastbare resultaat van de BrabantRing. Niels van der Pluijm, directeur van Breedband Tilburg, is trots op de mogelijkheden die het knooppunt biedt. “De realisatie van de TiFX was een intensief traject en het resultaat mag er zijn. De TiFX vervult een centrale positie in de connectiviteit in midden Noord-Brabant. Zonder de inspanningen van betrokken gemeenten en de provincie was dit niet mogelijk geweest. Het is in het belang van ons allemaal, als burgers van Tilburg of Noord-Brabant dat lokale ziekenhuizen, scholen en andere instellingen en bedrijven zo laagdrempelig mogelijk data kunnen uitwisselen en diensten af kunnen nemen. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken is heel bewust gekozen voor een open platform.” 

 

Zowel de gemeente Tilburg als de provincie Noord-Brabant participeren in de exchange, die onder operationeel beheer van glasvezelnetwerk Breedband Tilburg valt. De exchange en Breedband Tilburg zijn volledig in eigendom van non-profit instellingen in de regio.

Een korte video van de opening is via deze link te bekijken.

Over Tilburg Fiber Exchange

De Tilburg Fiber Exchange (TiFX) is een glasvezel knooppunt voor Tilburgse organisaties, regionale en landelijke telecomnetwerken. Een marktplaats voor breedbanddiensten zoals internet en telefonie. Door deze open marktplaats hebben klanten en leveranciers vrijheid in de keuze van koppeling tussen vraag en aanbod.

 

De TiFX koppelt met het netwerk van Breedband Tilburg en met regionale netwerken zoals Midden Brabant Glas, Glasnet Kraaiven, Breedband Regio Eindhoven, Dongen en ParkNed/CrosNetworks. Ook koppelt de TiFX met landelijke netwerken zoals Eurofiber, Relined, SURFnet en VodafoneZiggo.

 

De TiFX is een open, onpartijdige en onafhankelijke marktplaats om te makelen en schakelen tussen dienstaanbieders, (glasvezel)netwerken en eindgebruikers.

Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten