Betrouwbare back-ups zijn voor scholen onmisbaar

09 DECEMBER 2014
Samenvatting
Ook in het onderwijs wordt de rol van IT steeds belangrijker. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van digitale lespakketten en online middelen als blackboard. Onderwijsinstellingen verzamelen hierdoor een toenemende hoeveelheid data, waaronder gevoelige informatie over de school en haar scholieren. Deze data moet veilig worden opgeslagen, mag ook bij grote calamiteiten niet verloren gaan en moet te allen tijde beschikbaar zijn voor docenten en scholieren. Een veilige back-up is dus van cruciaal belang. Hoe ga je echter om met de wildgroei van servers, die doorgaans ook nog eens zijn voorzien van verschillende besturingssystemen?

Onderwijs en IT
Ook in het onderwijs wordt de rol van IT steeds belangrijker. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van digitale lespakketten en online middelen als blackboard. Onderwijsinstellingen verzamelen hierdoor een toenemende hoeveelheid data, waaronder gevoelige informatie over de school en haar scholieren. Deze data moet veilig worden opgeslagen, mag ook bij grote calamiteiten niet verloren gaan en moet te allen tijde beschikbaar zijn voor docenten en scholieren. Een veilige back-up is dus van cruciaal belang. Hoe ga je echter om met de wildgroei van servers, die doorgaans ook nog eens zijn voorzien van verschillende besturingssystemen? Een vraagstuk waar ook het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer tegenaan loopt.

Voor veel scholen is het moeilijk om enkele jaren vooruit te zien en het IT-beleid hierop af te stemmen. De behoeften van scholieren en docenten veranderen in een hoog tempo, innovatie staat niet stil en budgetten slinken. Netwerkstoringen of problemen met de IT-infrastructuur kunnen lessen ernstig verstoren en leiden tot incidenten die de goede naam van een school op het spel zetten. Baseer daar maar eens een IT beleid op dat zowel rekening houdt met innovatie als met basale aanpassingen op storage en back-up behoeften.

Gevoelige informatie
De core business van een school is kennis overdragen. Alle middelen, waaronder de IT, staan in dienst om dit doel te bereiken. Er spelen vele IT vraagstukken binnen het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet migreren naar de cloud om kosten te besparen, het wel of niet toestaan van meegebrachte eigen apparatuur (Bring Your Own Device), hoe om te gaan met netwerkbeveiliging en wat te doen met de toenemende hoeveelheid informatie? Ook het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer kampt met dit soort vraagstukken. De onderwijsinstelling heeft zich de afgelopen periode gericht op het geschikt maken van de back-up-omgeving voor de snel groeiende hoeveelheid data en is uitgekomen bij het Duitse SEP.

Bas Penris, Network Engineer bij Etty Hillesum Lyceum: “Aangezien wij beschikken over ontzettend gevoelige data, wilden wij de regie van onze back-up zo veel mogelijk in eigen beheer houden. Daarnaast moest de oplossing aan een aantal kernpunten voldoen. Mede om die reden heeft het jaren geduurd voor we groen licht kregen om onze oude back-up en recovery te vervangen met een flexibelere en goedkopere oplossing”.

Gevoelige data veiligstellen op een wirwar aan servers
Onderwijspakketten gaan vaak jarenlang mee. Hierdoor ontstaat een mix aan gloednieuwe systemen of online applicaties en pakketten die uitsluitend op inmiddels verouderde Windows systemen draaien. Onderwijsinstellingen maken vaak gebruik van een grote hoeveelheid servers om de toenemende hoeveelheid pakketten en bijbehorende data die zij moeten beheren veilig op te slaan. Het Etty Hillesum Lyceum, dat bestaat uit zes scholen, is hier een goed voorbeeld van. De scholen maken samen gebruik van zeven fysieke- en 90 virtuele servers, die zijn ingericht met verschillende versies van Novell, Linux of Windows. Het storagelandschap is dan ook zeer gefragmenteerd. Alle data moet dagelijks zo efficiënt mogelijk worden geback-upt, waarbij het Etty Hillesum Lyceum gebruik wil maken van één oplossing.

We zijn te rade gegaan bij andere onderwijsinstellingen. Daarna zijn wij heel specifiek op zoek gegaan naar een oplossing die van zowel Windows- als Linux een back-up kan maken. Een andere belangrijke eis was de ondersteuning van verouderde operating systemen zodat wij gebruik kunnen blijven maken van voor ons vertrouwde onderwijspakketten” vervolgt Penris.

Cross platform data back-up
Er zijn maar weinig partijen die efficiënt kunnen omgaan met zogenaamde cross platform back-up. Met deze term doelt men op de back-up van diverse besturingssystemen voor alle type servers, variërend van generieke file servers, MSQL database servers tot bijvoorbeeld servers voor de beveiligingscamera. Cross platform back-up biedt grote voordelen. Scholen kunnen hierdoor in zee gaan met één back-up leverancier, waardoor de IT-professional met slechts één oplossing hoeft te werken, één aanspreekpunt heeft en veel tijd kan besparen.

“Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij de Duitse open source back-up leverancier SEP, die een oplossing levert die overweg kan met verschillende operating systemen. Nu kunnen wij onze back-ups vanuit één portal beheren. Dit geeft ons overzicht en scheelt zeeën van tijd”, besluit Penris.

Het Etty Hillesum Lyceum werkt inmiddels naar volle tevredenheid met SEP sesam. De twee netwerkbeheerders van de scholengemeenschap vertrouwen op een wekelijkse complete back-up van alle servers en maken om de dag een snellere incrementele back-up. Het Etty Hillesum Lyceum beschikt dankzij SEP over een efficiëntere werkwijze en een goedkopere oplossing met volledige support.

Documenten
Download PDF
Download PDF
Over Splend

Marketing, communicatie, PR en design. Goede producten, diensten of sterke concepten verdienen de juiste boodschap om te kunnen worden omarmd door de markt. Wij behoren tot de nieuwe generatie IT-ers en zien de wereld snel veranderen. Neem contact met ons op en laat je inspireren.

berichten